2012. október 16., kedd

Elöregedés

Egy jó vezető kineveli az utódját, nem féltékeny a szakmai tudására, "nevel", tanácsol, segít fejlődni és felnőni a feladathoz. Ez gondolom alaptézis.
A közösség szempontjából is nagyon fontos, hogy mindig legyen utánpótlás. Na persze nem a manapság oly kényszer-népszerű focira gondolok, hanem arra, hogy mindig legyen a közösségnek motorja vagy legyenek motorjai és legyenek a közösségnek tagjai akiknek a szolgáltatásokat nyújthatjuk.
Ez biztosan furán hangzik, hiszen miért ne lenne, aki élvezi a hasznát az egyesületben lévő javaknak? Azért, mert az SM betegek (a többiről kevésbé tudok nyilatkozni, tehát maradjunk ennél) nehezen dolgozzák fel és még nehezebben fogadják el a betegségüket. Az a tudat, hogy le kell menni egy közösségbe, ahol ugyanolyan vagy még rosszabb állapotú betegek vannak, elborzasztó. Látni, hogy hová fog jutni hónapok vagy évek múltán, szinte feldolgozhatatlan. Az, hogy mások tudomást szerezzenek róla pedig teljes mértékben elképzelhetetlen. Nem csak azért, mert a még esetleg meglévő munkahely veszélybe kerülhet, hanem mert szégyenlik vagy egyszerűen csak nem akarják kiteregetni.
Vannak ugyan rosszabb állapotú betegek a klubban (bár egyszer fenn, másszor lenn), a súlyos beteggel úgysem találkozna az újonnan érkező. A közösségünk befogadó, lelkes és humoros. Ritka esetektől eltekintve, nem pityergünk. Vajon mivel lehetne rávenni a fiatal (fiatal=frissen diagnosztizált akárhány éves /vagy fiatal=fiatal korú) SM betegeket, hogy vegyenek részt a programokon vagy csak, hogy használják a rehab. eszközeinket? Már jó ideje figyelem milyen módon változik az átlagéletkor az egyesületben és ez aggasztó jelenéséggé válik, ha a kerek egészet vizsgálom. Szükségünk van az oda járó idősebbekre. Nagyon fontos tartóoszlopai az egyesületnek, de szeretnénk bevonni a fiatalokat is, hogy legyen kinek átadni a tudást, a tapasztalatot, hogy az SM-mel igenis együtt lehet élni (főleg, mert muszáj), de ez lehet kevésbé fájó módon is tenni. Fiatalok! Bátorság!

Ui: Ez itt nem sírás-rívás helye, úgyhogy tényleg csak két mondat a NEA szakmai pályázatairól. A nonprofit.hu-n olvastam, hogy majd decemberben fog sor kerülni a döntésekre. Köszönjük!! No comment.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése