2013. április 27., szombat

SM nővérek

Elképesztő az a munka amivel a neurológiai osztályok (és járóbeteg szakrendelések) nővéreinek nap mint nap meg kell küzdeniük. Minden elismerésem az övék. -az egészségügyi egyéb osztályai és vonatkozásai egy későbbi fejezet lesz-

Nemrégiben egy konferencián elhangzott, hogy léteznek SM nővérek. Az én elmaradott kis agyamban megjelent a kép, ahogy az SM beteget gondozza egy erre speciálisan felkészített, mosolygós nővér, egy tökéletes, mindenféle rehabilitációra alkalmas környezetben. :) Persze a helyzet megint bonyolultabb és megint nem csak fekete-fehér, és nagyon nehezen veszi be a gyomrom.
Mint arról felhomályosítottak az a nővér az SM nővér, aki az SM betegnek megtanítja, hogyan kell beadni az injekciót. Ez eléggé kiverte nálam a biztosítékot!


Tudom, hogy az SM betegekkel IS foglalkozó nővéreknek rendszeres konferenciákat, képzéseket tartanak. Megtudtam, hogy létezik valamilyen szervezet vagy szerveződés is. Ez már kezd valami európai dologra hasonlítani, de nyilvánvalóan egy SM nővérnek még a injekció beadásának betanításán kívül még millió feladata lenne egy-egy SM beteggel kapcsolatban. Azt gondolom, tudom és tapasztalom, hogy van akarat, van erőn felüli segítségnyújtás és van sok-sok mosoly, ami borzasztóan fontos! Ami viszont nagyon kétséges, hogy az agyonterhelt egészségügyi rendszerben van-e a betanításon kívül más dolgokra erő, kapacitás, forrás, energia.


Ám az én szememben ott kezdődik az SM nővér, aki speciálisan (Sclerosis Multiplexszel kapcsolatban) képzett és csak SM betegekkel foglalkozik. 

Tulajdonképpen én csak a meghatározást sérelmezem, meg persze azt, hogy megint az ideális elképzelésektől oly messze van a valóság.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése