2012. szeptember 12., szerda

Elbírálás alatt

Pályázatíróként, úgy is gondolkodom (mások számára sokszor furcsa szögből látom a dolgokat), de most nem akarok az összes vagy az uniós pályázatokról beszélni, mert az egy külön világ.
Egy kis figyelmet kellene fordítani a civil szervezetek NEA (Nemzeti Együttműködési Alap) pályázataira. Nem nekünk civileknek. Másoknak. A döntéshozóknak. (itt nem a Kollégiumok munkatársaira gondolok)

Az új civil törvényben foglaltak szerint, mindent megtettünk, hogy közhasznúak maradjunk. Nagyon igyekeztünk. Beadtunk egy db működési és egy db "szakmai" pályázatot. Még májusban, határidőre. Azóta semmilyen hírünk nincs. A pénzt már egy ideje fel lehetne használni (ha nyertes lenne, ha lenne szerződésünk, ha megkaptuk volna...ha...). De július vége óta a pályázataink az elektronikus rendszerben "Elbírálás alatt" státuszban vannak.
A "szakmai"-nak nevezett pályázatoknál a rehabilitációs programok, a másik szervezetnél az országos rendezvény, illetve még néhány civil partnernél több közösségi program van veszélyben.
Veszélyben van, de nem azért mert nem elég felkészültek. Az idővel van baj. Hiába előfinanszírozott egy pályázat, majd a döntés, az aláírások, az előzőt támogató döntés és az oda-vissza tologatás után és a kihirdetés után és a szerződéskötés után és a nyertes összeg utalása után lesz csak igazán előfinanszírozott valami. Ha meg közben eljön a megvalósítás ideje, a fenét se érdekli. A civil majd megoldja amiből akarja.
 Történetesen már előfordult ilyen (nem Sclerosis Multiplex szervezetnél), hogy muszáj volt előre megfinanszírozni a rendezvényt, majd megjött az örömteli hír, hogy nyertünk a pályázaton. Addigra már az szerződéskötéshez kötelezően felmutatandó önrész sem állt rendelkezésre. Végül is megoldottuk a problémát, de összességében fogalmam sincs miért kell ilyen helyzetbe hozni egy civil szervezetet.
A jövő évre nézve már most ki kellene írni a pályázatokat (ha egy kis remény is van rá, hogy lesznek pályázatok) azért, hogy mire elérjük a megvalósítás dátumát, annak biztos tudatában indulhassunk neki, hogy nyertünk vagy nem nyertünk (arról nem is álmodom, hogy addigra előfinanszírozás esetén már a pénz is megjöjjön, ahhoz egy másik dimenzióban kellene élni).
Persze ez a mostani rendszerben biztosan nem valósulhat meg. Minden évben valami jól kifundált változást nyomnak le a torkunkon, ha meg ilyen nincs, akkor a saját szervezetüket alakítgatják (NCA-NEA-Wekerle-KIM-Emberi Erőforráskezelő...., nem tudom még mi a szösz - nem konkrétan mindent felsorolva és sorrendben) és hónapokig nem történik semmi. A kollégiumi munkatársak dolgoznak, látszik a civil.kormany.hu eseménynaptárában. A jegyzőkönyvekből, memókból kiderül, hogy mikor mit csinálnak, ez valamiféle biztos pontnak látszik, de ha a kerek egészet a civilek szemszögéből nézzük, akkor aztán hónapokig semmi sem történik. Már szeptember közepe van!!!
Tudom én, hogy meg van mindennek a határideje, amit a kiírás és/vagy az útmutató is tartalmaz. Beadás, formai elbírálás (hiánypótlás nincs! nehogy már egyszer is legyen! ez szégyenletes, főleg úgy, hogy azzal takaróznak, hogy a gyorsabb elbírálás miatt nincs), fellebbezés (ha van), elbírálás, támogatói döntésre javaslat, támogatói döntés meghozása, ennek aláírása, kihirdetés stb. (a bírálati folyamatot nem biztos tökéletesen írtam le, de nem is ez a lényeg). Minden folyamatra van x nap, sokszor 15, 30 nap is és mire oda kerül a sor, hogy a civil egyátalán megtudja, hogy nyertes-e a pályázata rohadt sok idő telik el.
Már augusztus elején mindenki tűkön ült, de hiába. Szeptember közepe van és még mindig semmi hírünk nincs. A projektek megvalósítása már sok egyesületnél folyamatban vannak. Megint ugyanaz a nóta.

Remélem jövőre valami tényleg pozitív változás lesz. Mivel bennünket senki nem kérdezett meg, ezért csak a Kollégiumok munkatársaiban bízunk, hogy építő javaslataikkal elősegítik a számunkra is pozitív változásokat.
A mai napot is azzal fejezem be és holnap reggel is azzal kezdem, hogy megnézem változott-e az "Elbírálás alatt" státusz. Rohadt szánalmas.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése